Proefcolleges in augustus en september

Gratis proefcollege De Stijl

Op 24 augustus zal dr. Kathleen Nieuwenhuisen een gratis proefcollege geven over De Stijl en Dada. Het college is onderdeel van de feestelijke afsluiting van het openlucht museum op het Pieterskerkhof, een initiatief van Stedelijk Museum de Lakenhal. Later in het najaar zal Nieuwenhuisen drie colleges geven in een hele serie over deze twee avantgardistische kunststromingen. In de jaren tien, twintig hielden een aantal kunstenaars, onder wie Theo van Doesburg, zich met beide kunststromingen bezig. Voor wie er nu naar kijkt, is het een vreemde combinatie: de anti-kunst van Dada, die zo ver mogelijk weg probeert te blijven van elke vorm van esthetiek, en De Stijl met zijn karakteristieke vormentaal. Een taal die tegenwoordig symbool staat voor de moderne kunst.

In de HOVO-collegereeks verderop in het voorjaar, zal dr. Bram Ieven spreken over Dada en de literaire experimenten en dr. Alied Ottevanger over Van Doesburg. Voor deze collegereeks dient u zich uiteraard wel officieel in te schrijven en de prijs te betalen.


Gratis proefcollege Boeddhisme in Japan

In de week van 14 september, de week van festiviteiten rond de opening van de nieuwe Azië-bibliotheek in Leiden, zal dr. Henny van de Veere een gratis proefcollege geven over Boeddhisme in hedendaags Japan. Van de Veere schreef daarover recentelijk een boek voor breed publiek: Japans Boeddhisme. Wie de gehele collegereeks in oktober, november wil volgen betaalt daarvoor het gebruikelijke bedrag.

Laatst Gewijzigd: 23-03-2017